- Δουμάς, Αλέξανδρος (πατέρας)
- (Alexandre Dumas, Βιλέρ-Κοτρέ 1802 – Διέπη 1870). Γάλλος μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Ήταν γιος στρατηγού του Ναπολέοντα. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Βιλέρ-Κοτρέ και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1823.
Είχε λάβει περιορισμένη μόρφωση, αλλά η έλλειψη αυτή αναπληρωνόταν από την εξαιρετική προσαρμοστικότητα και την πλούσια φαντασία του, που του επέτρεψαν να γράψει ορισμένα από τα πιο δημοφιλή έργα του γαλλικού ρομαντισμού. Ο Δ. ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκε τον πλούτο πηγών έμπνευσης που προσφέρει η εθνική ιστορία σε έναν θεατρικό συγγραφέα και διαμόρφωσε από το υλικό αυτό έναν καινούργιο τύπο θεατρικού έργου. Το έργο του Ο Ερρίκος Γ’ και η αυλή του (1829) υπήρξε το πρώτο γαλλικό ρομαντικό δράμα, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν τα έργα Χριστίνα (1830), Αντονί (1831), Ριχάρδος Ντάρλινγκτον (1831), Ο πύργος του Νελ (1832), που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία, κ.ά. Από τις κωμωδίες του διακρίθηκαν: Ο Κην (1836), Η Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (1839) και Οι δεσποινίδες του Σεν-Σιρ (1843). Τα πρόσωπα του Δ. δρουν με βάση τα ασυγκράτητα πάθη τους, τα οποία προσφέρουν μια γρήγορη, βίαιη και ασυγκράτητη δράση στην εξέλιξη των έργων του. Οι αρετές όμως αυτές δεν είναι εξίσου εμφανείς στα μυθιστορήματά του, τα οποία συχνά διακατέχονται από υπερβολική φλυαρία· παρ’ όλα αυτά, η ανάγνωση των μυθιστορημάτων Κόμης Μοντεχρήστος (1841-45) και Οι τρεις σωματοφύλακες (1844), μετά τα οποία ακολούθησαν το Είκοσι χρόνια μετά (1845) και Η βασίλισσα Μαργκό (1847), προκαλούν το ενδιαφέρον και ψυχαγωγούν ακόμα και σήμερα τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
Τα λαϊκά δράματα που διασκευάστηκαν από τα μυθιστορήματα αυτά γνώρισαν θριαμβευτική υποδοχή στις παρισινές σκηνές, ιδιαίτερα στο Ιστορικό Θέατρο, που είχε ιδρύσει ο Δ. το 1847 και χρεοκόπησε έπειτα από τρία χρόνια.
To 1851 ο Δ. κατέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τους δανειστές του αλλά και εξαιτίας του μίσους του προς τον Ναπολέοντα Γ’. Το 1860 χρηματοδότησε τον Γκαριμπάλντι και θέλησε να λάβει μέρος στην Επιχείρηση των Χιλίων. Στη συνέχεια έζησε για τέσσερα χρόνια στη Νάπολη. Πέθανε αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού είχε κατασπαταλήσει την περιουσία του.
Ο Αλέξανδρος Δουμάς, πατέρας (αριστερά) και γιος (δεξιά), σε δύο γελοιογραφικές ακουαρέλες του Ζιρό. Οι δύο συγγραφείς παρουσιάζονται διαφορετικοί μεταξύ τους· ευπροσάρμοστος και θερμός ο πρώτος, κλειστός σε έναν ηθικολόγο κομφορμισμό ο δεύτερος (Εθνική Βιβλιοθήκη, Παρίσι).
Dictionary of Greek. 2013.